Lars 1975 Monza

Info från Lars:

“Jag köpte bilen sommaren 1980 för 27.000 kr om jag inte minns fel. Bilen hade då gått ca 3000 mil och var då ägd av frun till en byggmästare ( Första ägaren). De hade två barn som började klaga på att baksätet var för trångt, därav försäljningen.

Från -82 till någon gång i början på 90-talet så var Monzan lackad i en röd-lila nyans, ganska så tidstypiskt. Sedan blev den röd som kanske var mer passande. Försäljningsbroschyren från 75 visar en röd Monza på framsidan.

Nu har bilen gått 15-16 tusen mil. Skälet till att det blev en Monza var flera, men kanske mest på grund av att min far hjälpte till ekonomiskt. Jag hade tittat på fler andra usa-bilar, men de flesta var i ganska dåligt skick. Min far var med och tittade några gånger och till slut så sa han till mig att leta efter något bättre, som iofs kanske var dyrare men som han skulle bidra till ekonomiskt. Jag hade extraarbetat under studietiden för att få ihop pengar till en bil. 27.000 var mer än vad jag hade så far bidrog med 5 tusen. Han var bil och motorintresserad också, så förmodligen tyckte han det var lika kul med Monzan. I Göteborg i början på 80-talet så fanns det flera H07 bilar och de flesta hade börjat bli modifierade med 350 motorer. Flera av dess ägare hade bakgrund i dragracing och tyckte väl att Monza kunde bli en pigg lite bil med lite hjälp. Vi träffades i garage och på stan, fundering fanns faktiskt på att bilda en klubb!

Inspiration för mig kom mest från amerikanska motortidningar där H07 var ganska vanlig inom drag- och roadracing. Svensk inspiration var nog Ecko i Stockholm.
Första vintern i garaget så rev jag ner fronten och gjord rent och målade samt rostskyddsbehandlade den ordentligt. På grund av fjäderbrott (sista varvet mot a-armen) så fick jag byta framfjädrar. Inget kul förstajobb på den bilen. Tidigare ägare hade bytt hjullager fram. Tung bil i nosen med AC.
Nästa steg blev byte av stötdämpare till Gabriel striders som är ställbara i tre lägen. Kompletterade även med krängningshämmare bak.

Bilen stod alltid avställd under vintrarna i min fars garage och utöver det så delade jag ett större garage med tio kompisar. Att bredda originalfälgar blev ett populärt och relativt billigt sätt att få breda däck på plats.  Jag lät bredda min bakfälgar till 7½ tum och 205/70 däck.
Efter ett par år och några obehagliga upplevelser vid inbromsning från hög hastighet så bytte jag till bromssystem med ventilerade skivor och större trummor bak från en senare årsmodell. Det bästa jag gjort på bilen!

Efter det så har det inte hänt så mycket med bilen förutom omnämnd omlackering två gånger.
I samband med bygge av hus och brist på garageplats så blev bilen stående ute ett par år vilket var en katastrof. Jag bor vid vattnet och saltluften ställde till det rejält, en från början liten skada växte fort. My mistake…

Bilen har hängt med än så länge och nu är den nedplockad för eventuell renovering. Jag letar efter delar, så hör av er ni som har eller vet någon har delar!

 

 

 

 

 

I samband med ev. renovering så tänker jag äntligen byta till 350 motor.
Bilen har en TH350 automat idag, men det kanske skulle vara kul med en manuell växellåda?
Förslag i ämnet mottages tacksamt.

Hälsar
Lars Ekström